Ontbijt,  Recepten

SUNSHINE GRANOLA

Mijn go-to ontbijt? Een lekkere kom met Skyr, een stuk fruit en deze sunshine granola. Deze krokante granola is supervoedzaam en bevat alles wat je nodig hebt om je dag goed te starten. Ook heerlijk als snack met je favoriete yoghurt!

En trust me, met dit ontbijt zal je lang verzadigd zijn en geen trek hebben in zoetigheid. Ik maak altijd een grote portie zodat ik er altijd in huis heb!

First things first: havermout

Eerst en vooral een goeie portie koolhydraten bomvol vezels. Je raadde het waarschijnlijk al. Ik heb het natuurlijk over havermout. Er zijn zoveel redenen om havermout te eten of te gebruiken in bereidingen. Het is een echte vezelbom (en dat is positief!). Haverlout bevat de meeste vezels van alle graansoorten. Nog een reden om voor havermout te kiezen: het bevat een goeie portie onverzadigde vetten (dat zijn de goeie vetten!).

Nog meer gezondheidsvoordelen: cholesterolverlagend, goed voor hart- en bloedvaten, helpt bij diabetes, versterkt het immuunsysteem, bevordert spijsvertering en zo kan ik blijven verder gaan.

And then, seeds and nuts

Oké, dus er zit havermout in, maar wat nog? Voor nog meer goede voedingsstoffen, voeg ik altijd noten toe aan de granola. Waarom? Ze zijn een bron van ijzer, vitamine E én vitamine B. Ze zitten ook boordevol onverzadigde vetten (again, de goeikes).

Maar al die vetten, is dat niet slecht? Het antwoord daarop is: NEE! Dat is een grote misopvatting. Noten bevatten onverzadigde vetten. Die hebben een goede voedingswaarden voor ons lichaam. Verzadigde vetten zijn de ‘slechte’ vetten zonder voedingswaarden. Hoe onthou ik dat? Denk: VERzadigde vetten zijn de VERKEERDE vetten.

Net zoals havermout zijn ook noten goed tegen een hoge cholesterol én beschermen ze tegen hart- en vaatziekten.

Naast noten bevat de granola ook twee zaden: chia- en lijnzaad. Twee bronnen van eiwitten, vezels en omega-3-vetzuren.

To finish: toppings!

Het leukste aan deze granola? Je kan er eindeloos mee variëren. Begin met de basis en daarna kan je je favoriete toppings toevoegen. Mijn favoriet? Chocolade (du-uh)! Maar ook gedroogd fruit, rozijnen, vers fruit, kaneel, amandelschaafsel… jij kiest!

Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete combinatie is! Laat het mij zeker weten in de comments. Deze sunshine granola gemaakt? Ik zie het graag passeren op je socials, dus tag mij zeker @happyhealthy.


Het recept

Sunshine granola

Ingrediënten

  • 200 gram (volkoren) havermout
    Ik koos deze volkoren havermout van Smaakt
  • 6 el hazelnoten
  • 6 el amandelen
  • 4 el chiazaad
  • 4 el lijnzaad
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1,5 el honing of kokosolie

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 180°C.
  2. Hak de noten fijn in een blender.
  3. Doe alle ingrediënten (behalve de honing of kokosolie) op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Laat de kokosolie smelten in de microgolf in intervallen van 25 seconden.
  5. Giet de kokosolie of honing over de granola en meng goed.
  6. Spreid de granola over de bakplaat.
  7. Plaats in de oven en bak tot ze granola goudbruin is. Je kan zelf kiezen hoe ‘doorbakken’ je de granola wenst. Ik doe ze er meestal tussen 20 en 30 minuten in de oven.
  8. Laat goed afkoelen en top met je favoriete toppings!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *